Κτήμα Αλωνάκι logo

 

 

 Η λίμνη Πλαστήρα ανήκει στην περιοχή των Αγράφων. Τα Άγραφα είναι γεωγραφική περιοχή της κεντρικής Ελλάδας, που αποτελείται από επιβλητικούς δύσβατους και αρκετά δασώδεις ορεινούς όγκους που είναι προέκταση της Ν. Πίνδου.


Άγραφα Πίνδου

Η ιστορία της περιοχής των Αγράφων έχει αφετηρία στα πανάρχαια χρόνια. Εδώ έζησαν Πελασγοί, Αιολέις, Αίθηκες, Λάπηθες κλπ.

Η περιοχή κατοικήθηκε περίπου το 1500 πχ από τους Δόλοπες, οι οποίοι κατέλαβαν το χώρο της Αρχαίας Δολοπίας με πρωτεύουσα την Κτημένη. Ήταν πολεμικός λαός. Έλαβαν μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία και στον Τρωικό Πόλεμο Όταν ο Φίλιππος τους κατέλαβε, το 344 π.χ., πήγαν με το μέρος του και ακολούθησαν τον Μέγα Αλέξανδρο στις εκστρατείες του. Στο Λαμιακό (323 π.χ) τάχθηκαν με τους Αθηναίους και αργότερα προσχώρησαν στην Αιτωλική Συμμαχία. Το 27 π.χ. υποτάσσονται στους Μακεδόνες , αφομοιώνονται από αυτούς  και έτσι παύουν να αναφέρονται.

Από το 49 μ.Χ. εως το 325 μ.Χ. τα Θεσσαλικά Άγραφα έζησαν κάτω από τη Ρωμαική κατοχή. Στη Βυζαντινή εποχή από το 325μ.Χ. μέχρι το 1215 μ.Χ. τα Άγραφα έζησαν ήρεμη ζωή ενώ από τον 11 αιώνα μ.Χ. δέχονται διαδοχικά επιδρομές από τους Κουτσοβλάχους, Αρβανίτες, Φράγκους, Καταλανούς, Σέρβους και τέλος Τούρκους.

Το 1423 γίνεται οριστική κατάληψη της Θεσσαλίας από τους Τούρκους. Οι Τούρκοι, όμως, παρά τις συνεχείς επιδρομές δεν κατορθώνουν να υποτάξουν τα Άγραφα και το Μάιο του 1525 υπογράφεται στο χωριό Ταμάσι η συνθήκη αυτονομίας των Αγράφων. – Κατά την επικρατούσα εκδοχή εξού και το όνομα της περιοχής, ως μηδέποτε εγγραφείσα στις φορολογικές καταστάσεις των Τούρκων-

Μέσα στις συνθήκες της Αυτονομίας αναπτύσσεται ελεύθερα η παιδεία και ο πολιτισμός. Εκατόν ογδόντα χωριά με 40.000 κατοίκους γνωρίζουν μεγάλη ακμή μεταξύ 1650 και 1750 μ.Χ. Λειτουργούν ανώτερες σχολές και ανθίζει η θρησκευτική ζωγραφική. Παραταύτα οι Αγραφιώτες συμμετέχουν σε όλα τα προεπαναστατικά κινήματα και προσφέρουν στον αγώνα μεγάλες μορφές αγωνιστών τους Μπουκουβαλαίους, τους Κατσαντωναίους και κορυφαίο τον Καραισκάκη.

Μετά την ίδρυση του πρώτου ελληνικού κράτους οι αγώνες των Αγραφιωτών για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας δεν σταματούν . Δίνουν το παρόν στα επαναστατικά κινήματα του 1854, 867 και 1878, που σημαίνει και την πλήρη απελευθέρωση των Αγράφων ( Συνθήκη απελευθέρωση Θεσσαλίας 1881)

Από την απελευθέρωση και εως την Ιταλογερμανική εισβολή  ο τόπος γνωρίζει άνθηση και προκοπή, ακολουθώντας βεβαίως και την ιστορική διαδρομή της χώρας.

Στην κατοχή και στον εμφύλιο πόλεμο η περιοχή ήταν το κέντρο σημαντικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Οι κάτοικοι συσπειρώθηκαν στον απελευθερωτικό αγώνα. Στο οροπέδιο της Νεβρόπολης, όπου βρίσκεται σήμερα η Λίμνη Πλαστήρα, λειτουργούσε συμμαχικό νυχτερινό αεροδρόμιο, το μοναδικό στα Βαλκάνια, που κατασκευάστηκε από τρείς Ελληνες μηχανικούς.

Μετά το τέλος του εμφυλίου η περιοχή ερήμωσε και οι περισσότεροι κάτοικοι αναζήτησαν την τύχη τους στα μεγάλα αστικά κέντρα και στο εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια  γίνεται μία προσπάθεια ανάκαμψης της περιοχής, η οποία, όμως, δεν έχει αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς.

 

 

Ηλεκτρονική ενημέρωση για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις - δραστηριότητες.

Το newsletter δεν αποστέλλεται σε τακτική βάση. Θα υπάρχει ενημέρωση μόνο όταν προγραμματίζονται νέες εκδηλώσεις - δραστηριότητες και πάντα με...μέτρο...