Τοποθεσία

Τοποθεσία

Τοποθεσία

Google Coordinates: 39.2451591, 21.741558
Geo Coordinates: 39°14'42.6"N 21°44'29.6"E

Η λίμνη Πλαστήρα είναι περιτριγυρισμένη από 18 γραφικά χωριά και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νομού της Καρδίτσας όπου το φυσικό τοπίο γίνεται ένα με την τεχνητή λίμνη αλλάζοντας χρώματα και εικόνες κάθε εποχή. Η έκταση της λίμνης είναι σχεδόν 55 χιλιόμετρα και αξίζει να κάνεις περιμετρικά όλη τη διαδρομή για να ανακαλύψεις αυτό το πανέμορφο μέρος. Μάλιστα, σε κάθε γωνιά του κρύβει ομορφιές: γραφικά χωριά, νόστιμο φαγητό και πολλές αθλητικές δραστηριότητες όπως κωπηλασία, ιππασία, τοξοβολία, αλλά και πεζοπορία μέσα στο βουνό.

Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν όμορφα παραδοσιακά χωριά -κάποια είναι τουριστικά, ενώ υπάρχουν κι αυτά που δεν τα γνωρίζει ο κόσμος και είναι το ίδιο πανέμορφα και μπορείς να τα επιλέξεις εσύ που προτιμάς πιο ήρεμες διακοπές.

Έχοντας εξερευνήσει όλα τα χωριά σου προτείνω μερικά που αξίζει να τα περπατήσεις και να βγάλεις φωτογραφίες με το καλύτερο φόντο.

Νεοχώρι

Από τα πιο δημοφιλή και τουριστικά χωριά μιας και έχει αποκτήσει τη φήμη πως είναι το μέρος από όπου βλέπεις καλύτερα τη λίμνη. Εδώ θα βρεις πολλές επιλογές για να μείνεις, αλλά και να απολαύσεις παραδοσιακά φαγητά στα ταβερνάκια. Το Νεοχώρι υπήρξε πρωτεύουσα των Αγράφων όπως όριζε η συνθήκη του Ταμασίου το 1525. Μια στάση στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου να τη βάλεις στο πρόγραμμα σου για να δεις από κοντά τις τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 16-17ο αιώνα.

Νεράιδα

Από τα πιο όμορφα χωριά που δεν είναι τόσο τουριστικό μιας και είναι σκαρφαλωμένο στα 1.120μ στις πλαγιές των Αγράφων και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Θεσσαλίας. Η Νεράιδα είναι πνιγμένη μέσα στα έλατα, ακόμα και το καλοκαίρι παραμένει δροσερή, έχει θέα στη λίμνη και με καθαρή ατμόσφαιρα βλέπεις τον Όλυμπο. Επιπλέον το χωριό έχει τη δική του ιστορία: κάηκε το 1943 από τους Γερμανούς και έπειτα χτίστηκε από την αρχή, ενώ κατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο υπήρξε η έδρα του αρχηγείου της Ελλάς.

Μπελοκομίτης

Σε κοντινή απόσταση από τη λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται αυτό το μικρό και πανέμορφο χωριό, το οποίο είναι διασκορπισμένο στη πλαγιά των Αγράφων. Από τα ωραιότερα χωριά του οικισμού όπου αξίζει να το περπατήσεις για να θαυμάσεις τα σπίτια με τις περιποιημένες αυλές -μάλιστα θα συναντήσεις πέτρινα σπίτια με ξύλινα μπαλκόνια καθώς έχουν διατηρήσει την θεσσαλική αρχιτεκτονική. Κοντά στο χωριό μια όμορφη διαδρομή καταλήγει σε υψόμετρο 1450 μέτρων όπου στην κόψη ενός βράχου έχει χτιστεί η μονή Παναγιά Πελεκητή.


Μεσενικόλας

Ένα χωριό με πλούσια ιστορία και φυσική ομορφιά - «το μπαλκόνι της Θεσσαλίας» όπως χαρακτηριστικά είναι γνωστό δεν βγήκε τυχαία αφού η θέα του χωριού φτάνει από τον Όλυμπο μέχρι το Πήλιο. Στο Μεσενικόλα θα απολαύσεις σίγουρα τοπικά κρασιά και τσίπουρο, ενώ είναι το ιδανικό μέρος για πεζοπορία, ποδήλατο αφού το χωριό είναι περιτρυγιρισμένο από δάση δρυός και καστανιάς. Η πλατεία του χωριού φημίζεται για τα αιωνόβια πλατάνια και σίγουρα θα κάνεις στάση είτε για καφέ, είτε για να γευτείς τα τοπικά κρασιά.

Μαυρομμάτι

Βοριοδυτικά του νομού βρίσκεται το χωριό Μαυρομμάτι, το οποίο έχει κρατήσει τη γραφικότητα του και την θεσσαλική αρχιτεκτονική του με τα πέτρινα σπίτια και τις όμορφες αυλές γεμάτες λουλούδια και κήπους με λαχανικά. Το χωριό είναι η πατρίδα του Γεώργιου Καραϊσκάκη και μια επίσκεψη στο σπήλαιο όπου λέγεται πως γεννήθηκε ο ήρωας του 1821 αξίζει να την κάνεις.

Φράγμα

Ήταν το 1959 όταν το σχέδιο υλοποιήθηκε από τον Νίκο Πλαστήρα. Το Φράγμα είναι μια εντυπωσιακή κατασκευή από τσιμέντο, σαν τόξο και μπορείς να κάνεις μια στάση για να αγναντέψεις τη λίμνη. Σ΄αυτό το σημείο θα βρείτε μικρά υπαίθρια μαγαζάκια για αγορές από σουβενίρ μέχρι τοπικά προϊόντα όπως τραχανά, χαλβά Φαρσάλων, τσίπουρα και τυριά.

Παρατηρητήριο

Μια στάση στο Παρατηρητήριο αξίζει να την κάνεις για να απολαύσεις από ψηλά τη λίμνη, τα φιορδ και το νησάκι και σίγουρα τις όμορφες πλαγιές. Από αυτό το σημείο θα χορτάσεις όμορφα τοπία και φυσικά τα γραφικά χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων.


Βοτανικός κήπος

Ο Βοτανικός κήπος είναι ανοιχτός κάθε εποχή του χρόνου και η πρόσβαση γίνεται εύκολα. Ο επισκέπτης θα ξεναγηθεί στα 10 στρέμματα του κήπου μπορεί να αγοράσει αρωματικά φυτά και βότανα, να χαλαρώσει απολαμβάνοντας τον καφέ του, ενώ μόλις 50 μέτρα πιο κάτω να βρεθεί στη λίμνη.


Μουσείο Πλαστήρα

Βρίσκεται στο χωριό Μορφοβούνι, το χωριό του Πλαστήρα και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσεις τη ζωή του μέσα από ένα σημαντικό υλικό.